2015/06/28

Hetalia: Die beside you

Adatok










Fandom: Hetalia

Szereplők: Alfred F. Jones (Amerika) (E/1), Arthur Kirkland (Anglia), történelmi és egyéb személyek

Figyelmeztetések: enyhe slash, idegen nyelvi elemek (angol)

Leírás:
Amerika most először, 2001. szeptember 11-én rászánja magát, hogy ellátogasson hőn szeretett világkereskedelmi központjába, a World Trade Centerbe. Igen ám, csakhogy ez a séta közel sem úgy alakul, ahogy ő, vagy bárki más szeretné. Ugyanis mire Alfréd észbe kap, már egy terrortámadás közepében találja magát, illetve, alatta… mivel az ikertornyok rövidesen ráomlanak, és a segítség nem akar jönni. Az Egyesült Államok egyre elveszettebbnek érzi magát. Vajon megmenekülhet még, vagy itt fogja halálát lelni, a saját építménye romjai alatt?

Státusz: l

Dátum: 2014. június 5.

Források: World Trade Center (film), Emlékezz rám (film)

Zene




Az egyetlen történetem, aminél az elejétől kezdve tudtam, hogy katasztrófa lesz a vége. Ennek ellenére kezdetben azért próbáltam Alfred derűs és komolytalan stílusát átadni, így kicsit hirtelen van a váltás, pont olyan hirtelen, ahogy a baleset is történt. 
A sztorit egyébként egy "Jeles napok, megemlékezések" nevű kihívásra írtam, így megtörtént eseményre alapul, mégpedig a 2001. szeptember 11-ei Amerika elleni terrortámadásra. Sok kutatómunkát végeztem a megírása előtt, így szerintem inkább a helyzetet mutatja be, mintsem az érzéseket, de azért igyekeztem e téren is. 

✖ ✖ ✖

Túl váratlanul történik. A mennyezet egy darabja nyikorogva leválik, és a fehér szőrcsomó lábára hullik. A macska fájdalmasan felnyávog, én pedig kétségbeesetten nyúlok utána. Leszedem róla a követ, a mancsa vérzik, nagyon… elvesztem a fejem, ezt már nem bírom.
-  Hé, nyugodj meg, ne sírj már! - próbálom nyugtatni, először még tényleg nyugodtan, de aztán a félelem sötét árnya bevonja az egész elmém. Nem veszíthetem el őt, az egyetlen személyt, aki még itt van velem! A mancsát dörzsölgetve próbálom elállítani a vérzést, de nem sikerül, ő pedig tovább szenved.
- Ne sírj már, ne sírj! - kezdem ismét felemelt hanggal, végül már a ruhám össze-vissza szaggatott darabjaival kezdem kötözni a kis jószágot. - Ne sírj, ne… csak kérlek, ne… - lehelem felé, de ekkor már az én szememből is folynak a könnyek.
Ennyi, idáig bírtam, tovább nem megy. Elgyengültem, fáj mindenem, nem kapok rendesen levegőt, ráadásul ki tudja, hány órája raboskodom itt. Folyamatosan veszélyben vagyok, és veszélyben van az, aki fontos nekem. Ezt nem vagyok képes tovább elviselni. Összeomlok a súly alatt.
A kötést elkészítettem, a cica már csak halkan nyávog. Boldogan mosolyogva dörgölöm hozzá az arcom, de közben folyamatosan csak sírok. Eddig bírtad hát, te szánalmas kis hős… büszke lehetsz magadra. Büszke lehetsz rám!

Nagyon szeretlek téged… megtudod még valaha..?
. . .
Hová tűntél, Amerika? Gyere vissza hozzám…


World Trade Center. A hely, ahol még sohasem jártam, annak ellenére, hogy az országom egyik jelképe, a kereskedelem központja, a nagykutyák lakja. Mért is nem? A válasz egyszerű: mert hidegen hagy minden efféle.
Valóban, én szívesebben ülök a McDonalds-ba, és tömök be egy évre elegendő hamburgert, mint hogy a Centerben kóricáljak, és rámenős, dagadt üzletembereket hallgassak. Ők tényleg olyan fazonok Amerikában, akiket inkább jó messzire elkerülnék. De most nem lehet. A mai nap más. Minden értelemben… többé már nincs esélyem sétálgatni itt. Mert…

Nagyot sóhajtva zárom be a Word dokumentumot, talán még menteni is elfelejtettem. Aztán a kezem lassan az arcomba temetem, miközben az ölemben fekvő macska kérlelően dorombolni kezd. Halványan elmosolyogva simítok végig rajta, majd a laptopom képernyőjére nézve, ismét megnyitom az iménti szöveget.
„Die beside you”
Megírom, mert megígértem Bushnak. Megírom, mert megígértem magamnak. De még ennél is fontosabb, hogy… megígértem neki is.

Pár héttel ezelőtt

Minden egy átlagos reggel kezdődött. Illetve, nem volt az olyan átlagos. Ugyanis Anglia előző este már közölte velem, hogy bizony én el fogok menni vele a Világkereskedelmi Központba, ha akarok, ha nem. Ez országom képviselőjeként kötelességem, na meg eléggé kellemetlen, hogy harminc év alatt még egyszer sem jártam ott. Megmondtam neki, hogy volt, és lenne is ennél fontosabb dolgom: egy új, testsúlycsökkentő hamburgerrecepten dolgozom, na meg ott van az a vadászgép, amit még mindig nem fejlesztettem elég jóra ahhoz, hogy megtámadhassam vele őt. Öreg hiba, de hát én nagyon elfoglalt ember vagyok!
De mondhattam akármit, nem tágított. A végén már a nyuszis alsógatyám fényképének leleplezésével fenyegetett, ami úgy száz éve lehetett utoljára rajtam, de neki még mindig megvan… még hogy én vágyakozom utána. Cöh!
Mostanában egyféle alsógatyát szoktam hordani, azt hetente cserélem, de ha leeszem hambiszósszal, előbb is. Ezt ő is pontosan tudja, de hát nem mondhattam ellent neki, ha közli azokat a képeket… egész Amerika röhögni fog rajtam. Nem is, egész Amerika, az utána lévő kontinensek, a világ, a Föld, a Mars, Tony, és… még talán én is. Az meg már tényleg nagyon gáz lenne!
Szóval most full álmosan, full készen itt várom ezt a full kegyetlen crazy boyt, hogy jöjjön végre ő is ez elé az enormous felhőkarcoló elé, hogy bemehessünk.
De England csak nem akar jönni. Kezdek egyre jobban unatkozni, köveket hajigálni a szökőkutakba, átültetni a virágokat, a helyükre pedig hamburgert rejteni… hogy legyen mit ennem, mikor kifelé jövök. 
Aztán végre kapok egy SMS-t az említett személytől, és meg kell, hogy mondjam, nem örülök annak, amit látok:

Tökfej! 
Közbejött valami, így késni fogok. 
Addig javaslom, látogasd meg a földalatti bevásárlóközpontokat, és zabáld degeszre magad. Ne félj, úgyis lesétáljuk, mikor odaérek! Majd hívlak. 
Arthur

OMG. Imádok SMS-t kapni Angliától! No de mindegy, ha már ennyire akarja…
A telómat zsebre rakva indulok el a bejárat felé, miközben szépen leporolom magam. Ahogy belépek az épületbe, egy hatalmas terem tárul elém, rengeteg elágazó folyosóval, recepciókkal, és nem utolsó sorban liftekkel. Egy ilyen gépezet felé veszem az irányt, rögtön péppé is nyomorodok a sok nyakkendős fazon között. A következő háromnegyed órában pedig csak liftezek, fel-le, fel-le, képzeletben már keresztbe, oldalra és átlóban is, a gyomrom legalábbis nagy valószínűséggel ezt gondolja. Mire a föld alá jutok, már kikívánkozik belőlem hajnali, a reggeli, és a 8 órás hamburgerem is, ezért úgy döntök, mégsem az egyik gyorséttermet látogatom meg előbb. Inkább nézek valami új alsógatyát.
Trallala… sapkák, ingek, farmerek, zoknik, felsőgatyák, alsógatyák… hoppá, itt még orrhegymelegítőt is lehet venni. Milyen csodálatos hely!
Miután már a harmadik szememnek is veszek napszemüveget, úgy döntök, tényleg gatyót is nézek. El is látogatok egy ilyen boltba, jobban mondva odaállítok, és követelem, hogy a higiéniai szabályokat megszegve, hadd próbálhassam fel a ruhákat. Az eladó nem nagyon akar engedni, de aztán mikor előkerül pár ropogós tízes… az embereket túl könnyű megvesztegetni!
A másik meg, ki ne akarna egy olyan boxerbe belebújni, amibe előtte már Amerika is benne volt? Valószínűleg minden human álma az, hogy ezt megtehesse. Nem értem, mit kell ezen problémázni!
A próbafülkében viszont különös dolog történik velem. Nem, nem a méret rossz, abból természetesen XXL-esre van szükségem! Hanem ez az ajtó. Furcsa, hogy a fülkéből egy másik helyiségbe is el lehet jutni, de ez tetszik. Like, szeretem a felfedezéseket!
Így hát a csillagos gatyót hátrahagyva benyitok a különös szobába, ami inkább egy kis egérlyuk, mint szoba. Semmi sincs benne, még csak egy rendes raktárnak se mondható, semminek se mondható. Az a bizonyos nothing viszont tele van mindennel. Egy darabig csak bámulom a szép, teleirkált falakat, hogy „Szeretlek, Teri!” meg „Kinyírlak, büdös Michael Jackson!” és ehhez hasonló szépségeket, különböző foszöld és kikiricssárga árnyalatokba. A művészet a legkülönbözőbb formákban mutatkozik meg, ez már biztos.
Aztán mást is észreveszek, mégpedig egy terepszínű dobozt, ami a fal tövében helyezkedik el. A dobozban pár alsógatya van, hogy is mondjam… eléggé bő méretben. Ez amolyan very very HARD BIG méret lehet, nem is tudom, hogy lehetne reklámozni. Mondjuk: „Kedves ügyfeleinknek, személyre szabott literes bugyogókat gyártunk. A kedvezmény a vevő testsúlyával növekszik, tehát ha ön egy tonnás koca, akár már ingyen is kaphat fehérneműt. Tiszta haszon, hát nem?” Ahhaha!
Ennek ellenére fel akarom próbálni ezt a nacit is, úgyhogy…
Már éppen tolnám le a nadrágom, mikor iszonyú lökést érzek alulról, mintha valaki fel akarna taszítani, és sikerül is neki. Mi ez, talán földrengés? Azonban ennyivel még nem lesz vége. Furcsa hangokat hallok, bár nem olyan hangosan, de jól kivehetően. Ez ismerős. Olyan, mint mikor…
Hé, de ez hülyeség, és túl halk ahhoz, hogy biztosra állítsam. Egy valami viszont biztos. El kell tűnnöm innen!
Az ajtóhoz sietek, és megpróbálom kinyitni, de az istenit is, épp most kell beragadnia! Pár szépet káromkodva kezdek el dörömbölni rajta, hátha valaki meghallja, de tíz perc után már nem csak az erőm fogy el, de még a kezem is mindjárt leszakad.
Sziszegve látok hát neki a kis helyiség végigtapogatásának, hátha van valami titkos átjáró, ufó űrhajóra vezető gombocska, hiszen mégiscsak az én nemzeti jelképemről van szó. De semmi.
Végső elkeseredésemben a falnak dőlök, és a szememet behunyva kezdek gondolkodni. Igen, én olyat is tudok! Hiszen mégiscsak én vagyok az USA, az Egyesült Államok, a technika egyik nagy ásza, mért ne tudnék akkor kijutni innen? Gyerekjáték! Legalábbis annak kéne lennie.
Dong. A szemeim kipattannak, és ijedten kapom hátra a fejem, a mögöttem lévő falhoz.
Dong. Ez egy jól megszokott hang. Közel egy órán keresztül hallgattam, már csak innen is meg kellett jegyeznem. A szoba mellett tehát egy liftakna van. Miféle luk akkor ez? Érthetetlen.
Időközben a mobilomra pillantok. 9 óra 2 perc, térerő nincs. Az azt jelenti, hogy közel negyed órája próbálok kijutni innen, sikertelenül. Ez már kezd kicsit bosszantani, és ha Alfred F. Jones mérges… hát, ne akarjátok tudni!
Szóval felállok, jól megropogtatom pár csontom, aztán eszelős bikaképet vágva, nekirohanok az ajtónak, hogy kirúgjam. Sikerül is, viszont a helyzetemen ez mit sem segít. Az ajtó kinyílik, viszont… a föld megint remegni kezd. Ezúttal megpróbálok talpra állni, és valahogy sikerül is, bár erősen támaszkodnom kell. Elindulok kifelé, viszont még alig van kinn fél karom, mikor egy kő hullik rá, szabályosan felsértve azt. Meglepetten felkiáltva húzom vissza, aztán rémülten kapkodom körbe a fejem. A padló mintha szépen-lassan betörne alattam, a mennyezet pedig rohamosan közeledik hozzám, mintha csak egy satut szorítanának épp össze. Ordítva konstatálom azt is, hogy egy törmelék végighorzsol a vállamon, már jóval mélyebb sebet hagyva az előzőnél.
Ismét megpróbálkozom a kijutással, de nem tanácsos, a törmelék ott még nagyobb darabokban hullik. De a tudat, hogy itt haljak meg egy liftaknában, egyenesen visszataszít, így minden erőmmel azon vagyok, hogy kiszabaduljak. Ám igyekezeteimnek egy méretes betondarab vet véget, ami szépen kupán talál. A világ szinte azonnal elhomályosodik. Már nem hallok mást, csak a kövek esését, amik valószínűleg a halálom okozói lesznek. Szép kis vég, Amerika. Valahogy nem ilyenre vágytam…

Kis idő múlva

Fáj a fejem. Naggyon fáj. Áááh, miért, ilyen a Függetlenségi háború óta nem volt! Valahogy nem is nagyon hiányoltam, mert ez elviselhetetlen… Fuck, szétaszalódik az agyam… Uh…
Miután eleget sajnáltam magam, végre arra is hajlandó leszek, hogy kinyissam a szemem. Ez viszont nem olyan könnyű, mint előzőleg gondoltam. Ugyanis minden tiszta por, szúrós szilánk, és homály. Erősen könnyezek, ahogy felnyitom a pilláim, de még ezután se tisztul ki a látásom. Akkor jövök csak rá: nincs rajtam szemüveg.
Újabb kétségbeejtő tény, annál is inkább, ugyanis pápaszem nélkül képtelen vagyok látni. Akkor itt van a moccanás ideje is. Megpróbálok feltápászkodni, közben legörgetni magamról a nehéz súlyokat, amik eszméletlenségemben telepedtek rám. A hátamon különösen nagy bucka helyezkedik el, szinte nem is kapok levegőt, mikor nagy nehezen leszedem magamról. Sokáig kell légzőgyakorlatokat végeznem, míg újra normálisan tudom használni a tüdőm.
Majd mikor ez megvan, négykézláb indulok el a nem tudom hová, mivel ha azt mondom, látok két szürke foltot, már lehet, hogy igazat mondok. Szóval teljes vakságomban „nekilátok” keresni a szemüvegem, esélyem ugyan nem sok van a megtalálására, de ha már halálra vagyok ítélve, legalább látón haljak meg, ne vakon.
A szilánkok ez ellen nagyon tiltakoznak, a bőrömbe vájnak, vájják a tenyerem, térdem, bokám, oldalam… talán jobb is, hogy nem látok semmit. És akkor végre valami szemüveg alakút észlelek a bal kezemnél. Rögtön az orromra is illesztem a tárgyat, és a világ máris tisztább lesz. Illetve, egy szememre, repedten ugyan, mintha egy törött tükörből néznék kifelé. A szemcsi másik lencséje kitörött, és rendesen el is ferdült, csodálkozom, hogy még a fejemre megy. Végül feladóan sóhajtva leveszem, és eldobom. Nem megyek vele semmire. Inkább a természetes vakság.
De azt még mindig nem értem, mi folyik körülöttem. A szoba biztosan összeomlott, de hogy száz emeletnyi beton legyen most rajtam, az valahogy túl bizarrnak tűnik. Egyáltalán hogy történhetett ez az egész?
Hideg van, mindjárt megfagyok. Az öltöny nem sokat melegít. Csukott szemmel kucorodom össze, azon a minimális helyen, ahol még mozogni tudok. Aztán várok egy kicsit, magam elé lehelek, erőt gyűjtve arra, ami most fog következni. Ez pedig az SOS lesz. Amerika segítséget kér. Igen, ez is megtörténhet.
- Hé, van itt valaki? Él még valaki? - kiabálom olyannyira hangosan, amennyire csak tőlem telik, de nem jön válasz. Ismét próbálkozom, és ismét, ameddig csak bírom. Már nem tudom, mióta ordibálok, mikor végre egy vékony kis hangra leszek figyelmes. Hallgatózom, aztán ismét kiáltok, és ismét jön egy válasz. De ez nem emberi hang. Inkább… állathang?
Valami kicsi és puha dörgölőzik a kezemnek, én pedig az élőlényt megfogva, végigsimítok a selymes bundán. Négy láb, hosszú farok, két kis fül, nózi, és kis karmok, amik most a kezembe mélyednek. Sziszegve távolodom el a kiscica fejétől, aztán az ölembe véve simogatni kezdem.
- Hát te? Hol van a gazdád? Meghalt? - Nyau. Ezt igennek veszem. - Értem. De ne félj, majd én vigyázok rád helyette! Hogy kerültél ide?
Úgy beszélek a kisállatnak, mintha tényleg, komolyan hinnék benne, hogy válaszolni fog. Hiú remény, az viszont már biztos, hogy elkezdett a nyakkendőmmel játszani. Végül is mindegy, kit érdekel már, ha szétszakad. Egy falatnyi macska nem okoz nagy gondot.
Addig-addig játszik a kis szőrcsomó, míg végül a zsebembe süllyed, tényleg alig lehet pár hónapos, ha belefél. Bent aztán erős küzdelmeket vív az öltönyömmel, míg végül kiszabadul, és vele együtt valami más is kiesik a zsebemből. Rögtön végigtapogatom, és rájövök, hogy ez bizony egy szemüvegtok.
Jééé, valóban, hiszen nekem van egy pótszemüvegem is! Yeah! Előhalászom a tartóból, aztán felteszem. Ez nem sérült annyira, mint a másik, úgyhogy ezzel már jól látok. Legelőször az ölemben nyalakodó fehér gombolyag tűnik fel. Megbököm az oldalát, mire érdeklődve bámul rám világoszöld szemeivel. Nagyon aranyos, de tényleg eléggé kicsi. Így már érthető, hogyan bír közlekedni ebben a rumliban. Biztos egy búvóhelyen volt, ahogy én is, és ezért úszta meg az omlást.
Apropó rumli… nem, nem akarom látni, nem akarom leírni, mit is láttam. Nem, mert elég visszagondolnom arra a szörnyűséges képre, és minden pozitív gondolatom odalesz. Mintha bennem is szilánkokra törne valami. Kiálló gerendák, csövek, rengeteg beton, és olyan kis rések, hogy képtelenség mozogni. Valahol tűz ég, a szagból ítélve. Minden csupa beton és halál. Csak a saját lélegzetemet hallom. Megrémít, nem akarok gondolni rá.
Aztán végignézek magamon. A ruhám szakadt, az ingem és a nadrágom egy része is véres, a hajam összeállt, a bőröm pedig majdnem koromfekete. Több helyen is éget, fáj, kínoz, de még szerencsésen megúsztam, mert ezt túlélem. A fejem majd széthasad, és fogalmam sincs róla, hogyan lehetséges mindez. De talán nem is akarom tudni. Most csak ki akarok jutni innen, ez a legfontosabb.
- Hé, cica, merre van a kiút? - pillantok az ölemben fészkelődő pamacsra, aki erre kiugrik onnan, és egyet nyávogva, eltűnik az egyik kisebb résben. A fejemet rázva indulok el utána, bár szinte képtelenségnek tűnik, hogy követni tudjam. Az is. De beleőrülnék, ha semmit sem tehetnék, csak itt kéne ülnöm. Nincs rosszabb a tehetetlenségnél, ezért hát megpróbálom. Amerikától ennyi még csak kitelik.

Később

Azt hittem, nem súlyosak a sérüléseim. Komolyan ebben a hitben éltem, és talán nem is voltak azok, egészen mostanáig. Ám a ki tudja mennyi idő alatt, míg a borotvaéles betonrudak és fémek között mászkáltam, valahogy minden fájdalmam felerősödött.
A sebeim valószínűleg felszakadtak, mert vérzek. A ruhámból tépett darabokkal próbálom elszorítani a sérüléseket, de ebben sosem voltam jó, most sem akar rendesen sikerülni. Rémít a gondolat, hogy elvérezzek, viszont ez nagy valószínűséggel még nem fog bekövetkezni. Meg kellett volna tanulnom az elsősegélyt, ez már biztos.
A kiscica jól van, és mióta megtalált, felettébb vidám is lett. Gyanítom, már jó ideje nem a kiút felé vezet. Még nagyon kölyök, nem fogja fel a helyzet súlyosságát, és ennek semmi köze ahhoz, hogy ráadásul még állat is. Reménykedem benne, hogy legalább valami élelmet talál nekem, mert… nagyon régóta nem ettem semmit, már kong a gyomrom. Régen éreztem magam ilyen éhesnek és szomjasnak. És… álmosnak.
De a fájdalom még ébren tart, tudatja velem, hogy még élek, és amíg élek, kijuthatok innen. A törmelékáradat ugyan nem mond semmit, de bízom a tényben, hogy minél tovább bírom, annál több esélyem van rá, hogy megmaradok. Túlélem, mert nem halhatok meg, nem hagyhatom cserben a nemzetem. Muszáj kibírnom!
Egy betondarab kicsúszik a kezem alól, így elvesztem az egyensúlyom, és az éles szilánkokba könyökölök. Fojtottan felkiáltok, és leülve a kezem kezdem szorongatni. Összeszorítom a szemem, próbálok nem a fájdalomra koncentrálni, de ez lehetetlen vállalkozásnak bizonyul.
Az ingem lassacskán vörösbe vált, ezen a vállamon már szintén van egy nagyobb horzsolás. Félek, hogy nem bírok majd tovább menni. Meg kell pihennem.
Egy fehér kis fej tűnik fel előttem, és zöld szemeivel kérdően vizslat.
- Bocsáss meg, de nagyon elfáradtam - mosolygom rá kényszeredetten, fel sem tűnik, hogy egyre inkább kezdem emberszámba venni. - Pihenjünk egy kicsit!
A szőrcsomó a lábamhoz kucorodik, és összehúzza magát. Ő most aludni fog. Én meg…
Előveszem a mobilom, és a sötét képernyőbe bámulok. Nem mondok újat azzal, hogy ripityára törött. Épp ezért fogalmam sincs, hány órája lehetek itt. Kettő, négy, nyolc? Nagyon sok ideje, legalábbis nekem úgy tűnik. De itt nincsenek nappalok, nincsenek éjszakák, nincs itt semmi, csak félhomály és szürkeség. Nem látsz tovább az orrodnál.
Nagyot sóhajtok, majd a kezem a mellkasomhoz kapom. Fáj, egészen, és egyre erősebben. Még nem estem kétségbe, az nem Amerikához méltó, de… tudom, hogy nem sokáig tarthatom ezt az állapotot. Hamarosan ki fogok borulni, nem csak az éhségtől, nem csak a szomjúságtól, a fájdalomtól, hanem a ténytől is, hogy itt vagyok. Egyre biztosabban érzem, hogy ez fog következni.
- Hé, kitty, neked még nem is adtam nevet, igaz? - pillantok melegen lábamnál durmoló macsekra, aki erre megingatja az egyik fülét. Ez a kicsi az egyetlen, aki miatt még normális állapotban vagyok. Mert ő itt van velem, tudok hozzá beszélni, van még valaki, aki él. Ha ő nem lenne, már rég elvesztettem volna az önuralmam. - Yes-yes, akkor kell neked egy szép név! Mondjuk, legyen Pinky, Cutie vagy… - Hirtelen ugrik be egy régi emlék képe, amitől összeszorul a szívem. Most jut csak eszembe, ki miatt is vagyok itt… - Arthur. Igen, tökéletes. Ez lesz a neved.
Erre már nem reagál a kis csöppség, de a hallgatás beleegyezés. Mosolyogva simogatom meg a fejét, aztán óvatosan nekidőlök az egyik, viszonylag nem annyira éles betondarabnak. Fáradt vagyok, aludni szeretnék, pedig tudom, hogy nem kéne. Igaz, hogy olyan súlyos sebeim még nincsenek, de… már csak a gondolat is, hogyha elalszom, talán sosem ébredek fel többet, arra késztet, hogy akár örökre fent maradjak, ha kell. Inkább maradjak állandóan álmos, csak ne kelljen meghalnom. Talán ez gyávaság, talán mindenki így érezne, nem tudom. Mindenesetre én most inkább érzem magam gyenge embernek, mint hatalmas, erős Amerikának…

Behatárolhatatlan idő múlva

Azt mondják, mikor meghalsz, lepereg előtted az életed. Kétségbeejtő, hogy velem ugyanez történik, épp annyi különbséggel, hogy én élek. Még élek…
Hangosabban és gyorsabban veszem a levegőt, a kezem idegesen szorítom ökölbe, aztán ellazítom, és megint ökölbe szorítom, és újra, és újra… nem jutok lélegzethez, egy ideje már nem. A levegő felforrósodott, a felettem tornyosuló szerkezet néha megremeg, én pedig megmozdulni sem tudok a félelemtől. Nem merek, mert mi van, ha ezzel valami olyan láncreakciót indítok el, amit már nem tudok visszafordítani soha? Ezt nem kockáztathatom meg!
Arthur közben felébredt, és a karom alá kucorodott, régóta nem is moccan. Csak az oldala gyors emelkedéséből tudom, hogy még él. Él, de ő is nagyon megrémült. Talán mindketten az utolsókat rúgjuk, bár ő még elmehetne innen, ha akarna. De nem teszi, és ez némileg megkönnyebbülés.
Óriási zörej, valami megreped felettem, és tőlem távolabb, majd sok kis darabként válik el az ormótlan szerkezettől. Vasdarabok hullnak kövekkel és betonnal, üvegszilánkkal, és a létező összes dologgal, ami sérülést okozhat. Egy darabig jól megúszom a dolgot, aztán az omlás engem is elér. Próbálom a kezem alatt rejtőző cicát védeni, de ő nem engedi, a mellkasomra ugrik, és csúnyán felkarmolja. Próbálok nem felkiáltani, de egy hangosabb morgást így is sikerül produkálnom, amitől még jobban megőrül. Hátrahagyva engem menekülni próbál, és ez az, amit nem kellene. Egy hatalmas kő közelít felé, még éppen időben sikerül elé vágnom, belesajdul mindenem, főleg, mikor az említett betondarab az én hátamnak csapódik. Az ordításom elnyomja a sziklák robajának hangja, a szememből kibuggyanó könnyeket összepiszkolja a törmelék. Még hosszú perceken keresztül zuhognak a kövek, úgy tűnik, ennek már sohasem lesz vége. Már mindenem betemette a nehéz fém, alig van pár testrészem, amit tudok mozgatni. A jobb lábamat biztosan nem. A sebeim is kiújultak, de már szinte barátként tekintek a fájdalomra. Amíg élek, legalább ezt érezhetem.
A vihar hirtelen eláll. Vastag és nehéz takaró van rajtam, ez a rideg valóság maga. A szemüvegem megint eltörött, kis szilánkjai a szemem alját karcolják, de nem tudok odanyúlni, hogy elvegyem őket onnan. Csak az egyik karom mozdul, de felemelni azt sem tudom. A világ sötét, a levegő poros és fullasztó. Valami a fülembe nyávog.
Elmosolyodom, legalább ő jól van. Arthur… végül tényleg itt múlok el? Itt lesz vége, ezen a helyen? A sötétében, egyedül?
Nyau. Ő még velem van, és te is itt vagy velem. Látom az arcod, ahogy közeledik felém, és mosolyogsz, ahogy akkor régen. Valami puha csúszik a tenyerem alá, de már nem tudok reagálni rá. A fájdalom egy darabig nagyon éles volt, de most kezd enyhülni. A hangok lassan elhalkulnak, nem hallom a kezem alatt hangosan nyávogó Arthurt. Már lassan semmi mást sem érzek.
„In God is our trust”
Csak ez az egy mondat jut az eszembe. Bocsáss meg, hogy nem tudtam hű maradni. Gyenge vagyok, hogy egy ilyen helyen vesztem el azt, ami a legfontosabb nekem. Remélem, azért még megbocsátasz…
- Hé, az-az ember még él! Gyerünk, segítsünk neki!
Kezek. Kezek nyúlnak felém… mi ez? Álom. De ha az, valószínűleg már sosem ébredek fel belőle.
- Vájunk csak… ez… ne…
Egy kis időre mintha újra magamhoz térnék, és felfognám a helyzetet. Ebben az állapotban ösztönösen próbálom feljebb tolni a kezem alatt nyávogó Arthurt, hogy őt mentsék meg előbb, valóságosan küzdök azért, hogy fel tudjam emelni, és odanyújtani azoknak a valakiknek, akik ide jöttek. Nem tudom, sikerül-e, mert az elmémre ismét fátyol borul. Nincs tér és idő, csak a nagy semmi van. A hangok is egyre halkabbak.
- Ez Alfred! Idióták, szedjétek ki gyorsan! Alfred… - Valami meleg az arcomhoz ér, kicsit mintha ismerős lenne az érintés, de képtelen vagyok rájönni, kie. A hang is a múlt homályába vész. Egy múltbéli képbe, ahol gyerekként látom magam.
- Kérem, uram, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, de ennél gyorsabban nem megy!
- Akkor tegyenek meg ennél is többet! Ő itt semmiképp sem halhat meg!
Ki küzd értem ennyire? Szinte helyettem is meg akar menekülni. Furcsa ez az érzés. Hiszen ez a semmi érzése…
- Kérlek, ne halj meg! Tarts ki!
Valami forró hullik az arcomra, szinte érzem a sós ízt a számban. Könny? Nem tudom, de kitartani sem tudok már. Hát ennyi lenne. Ennyi volt… Most vége. Viszlát…
- Bocsáss meg!
Hé, Arthur, nem haragszom ám rád. Csak sajnálom, hogy már sohasem láthatom az arcod. Kegyetlen a sors. Csúnyán kiszúrt velem…   

. . .

- Szóval arab terroristák repülőket vezettek a World Trade Centerbe.
- Pontosan, aztán pár óra múlva az egész összedőlt.
- Értem. - Egy bőrfotelben ülök, bekötözött kezekkel és lábbal, számos tapasszal és gyógyszerrel telepumpálva. A fejem még mindig sajog, gyakorlatilag úgy nézek ki, és úgy is érzem magam, mint a mosott sz… rongy? Valami olyasmi.
- Téged a mentőcsapatok körülbelül fél napra rá találtak meg. Rajtad kívül még tizenkilenc embert sikerült kiszedni a romok alól. Te voltál a huszadik.  - A sors tényleg tréfás. De ezt nem neki köszönhetem.
- Arthur nyávogása miatt találtak rám, ugye?
- Arthur? - Bush láthatóan nem tudja eldönteni, melyik Arthurról beszélek. Erre arcomon halvány mosollyal az ölében nyalakodó, galléros macskára mutatok. Bólint. - Igen. A csapat már majdnem visszafordult, mikor meghallotta őt. Szerencséd volt. Még pár óra a törmelékek alatt, és nem lehetett volna megmenteni.
- Meg kellene köszönnöm, igaz? - biccentek a jókedvű kiscica felé, aki erre nyávog egyet. Együtt hoztak ki vele a romok alól, és állítólag én még kómás állapotomban is csak azt akartam, hogy őt gyógyítsák meg előbb. Ez nem is olyan meglepő, ha valakivel fél napig küzdesz az életedért.
- Alfred, az Egyesült Államok ezt nem fogja annyiban hagyni. A Világkereskedelmi Központ, és közel háromezer ember élete veszett oda. Majdnem a tiéd is. - Bush hangja komoly, és tudom, hogy valami olyat akar közölni velem, amiben még ő sem teljesen biztos. De nem könnyítem meg a dolgát.
- Ha választámadást akar, felőlem rendben - pillantok vezetőm felé. - De rám egyelőre ne számítson - állok fel a fotelből, és a mankóimra támaszkodva, lassan elindulok. Macsekom erre kikászálódik az öreg kezéből, és szorosan a nyomomba szegődik.
Tiszta háborús sérült lettem, pedig valójában ennyire súlyosak már nincsenek a sebeim. Igaz, hogy volt egy életveszélyes időszakom, de ez csak az első pár nap volt, és azokat sikeresen átvészeltem. De ez van, ha Amerika képviselője vagy. Túlértékelnek.
- Tehát nem támogatsz a döntésben? - Biccentek felé. Ő a vezető. Elég felelősséget vettem már át helyette, és éppen elegendő csattant is rajtam. Többek között ez is. - Alfred! - Megállok az ajtóban, amit épp most nyitnak ki nekem. Illetlenség lenne nem meghallgatni a főnököm, akármilyen rossz állapotban is vagyok. Mégiscsak ő George Bush. - Arthur kint vár.
Kissé meglepetten bámulok rá, de végül csak bólintok, és kilépek a helyiségből. Angliával azóta nem beszéltem, hogy meglátogatott a kórházban. Egy darabig bent feküdtem, azalatt hozott undorító gyógyteát meg különböző úrias dolgokat ábrázoló kekszet. Nem kell mondanom, hogy annak is rémes volt az íze…
- Üdv, Amerika! - hallok egy hangot, mire nagy nehezen ráveszem magam, hogy megforduljak. Előttem volt nevelőm áll, túlvasalt öltönyben és piros nyakkendőben. Ha a Fehér Házba jön, még jobban beleéli magát a gentlemanségbe. Ez jellemző rá, de nem is baj. Jól áll neki. És örülök, hogy láthatom.
- Szia, Arthur - mosolygom felé, kicsit sem hivatalosan, pedig itt alapszabály a magázódás, főleg, ha képviselők beszélnek egymással. Bush persze kedvel engem, ezért tesz kivételt. Arthur viszont… nos, neki annyi nem elég.
- Jobban van már? - Be is tartja az illemet. Én csak azért se fogom.
- Tűrhetően. És te jól vagy? - A szeme egy pillanatra megvillan, de aztán csak lassan bólint.
- Tökéletesen. Örülök, hogy ön is. - Ez egy kicsit sem tűnik személyesnek, pedig pont valami ilyesmi a célja. Talán még szégyelli is magát, amiért a World Trade Centerbe küldött, pont azon a napon, mikor az egész szerkezet halálra volt ítélve, és vele együtt én is. Talán szégyelli azt is, hogy nem talált meg időben, és, hogy amikor megtalált, csak sírni volt képes, segíteni nem. Bár erről még nem beszéltünk azóta, hogy jobban lettem, és valószínűleg nem is fogunk. Mindkettőnknek túl fájó.
- Amerika… - Nem rám néz, attól függetlenül, hogy elvileg hozzám beszél. Érdeklődve pislogok rá. Kíváncsi vagyok, mit akarhat. - Én… nem akartam, hogy ez így legyen. - Nem folytatja, mintha nem tudná, mit mondhatna még. Muszáj mosolyognom, hihetetlen, hogy még mindig ennyire büszke. Ez nála felért egy második bocsánatkéréssel, de ezt soha nem ismerné el.
- Én sem akartam, de ez van. Nem tudhattad - vonok vállat, bár nem tűnik úgy, hogy ez megnyugtatta a lelki világát. Igazából nem tudom, mit kellene mondanom, hogy jobb legyen neki. Bár lehet, hogy akármit mondok, nem lesz jobb. Ez a legvalószínűbb.
- Milyen volt… ott lent? - bámul maga elé, én meg érdeklődve pislogok rá. Ott lent? Mármint a roncsok alatt? Hogy kérdezhet ilyet?
Fel kellene háborodnom, de… végül is jogos a kérdés. Nem ő az első, aki felteszi. A sok kotnyeles riporter már legalább ezerszer megelőzte. Nekik nem mondtam semmit. De Anglia más. Részben… neki köszönhetem, hogy még itt vagyok. Valaki életben tartott idáig, és már tudom, ki volt az a valaki. Ő… még egyszer látni akartam az arcát. Mindenképpen.
- Majd egyszer… elmondom neked. De most nem megy. I’m sorry - mosolygom rá fájdalmasan, majd a cicámat felvéve a földről, hátat fordítok neki. Talán szánalmas, de a tartógipszek ellenére gyenge vagyok, a lelkem egy része összetört, és lent maradt a romok alatt. Sok ember meghalt azon a napon. Velük halt egy részem is.
- Alfred - suttogja halkan a mögöttem lévő, de nem állít meg. Kilépve a Fehér Házból, otthagyok minden kötelességet, minden fájdalmat, minden rossz emléket, mindent, ami valaha Amerikához kötött. Majd egyszer visszatérek, és mindenkinek elmondom, mit éltem át. Egyszer, ha majd elég erős leszek hozzá. Bár lehet, hogy ehhez sosem leszek elég erős…

Most

A Word ablaka bezárul, az anyag a pendrive-omon van. Legalább három újságnak kéne elküldenem, és egy személynek, aki talán már el is felejtette ezt a kívánságát. El sem hiszem, hogy ilyen régen volt… Arthur fáradtan nyávog egyet az ölemben, már akkora, hogy alig fér bele, mégis ott szeret a legjobban.
- Oké cicus, mindjárt kapsz enni, aztán nézünk valami vidám filmet!

Üzenet írása, címzettek, tárgy
Melléklet csatolása, küldés. Amerika kiszáll.

„We will never forget”
Soha, soha nem fogom. Mert van, amit képtelenség elfelejteni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése